Tämä on kysymys, joka nousee usein esiin keskusteluissa ystävien kanssa aperitiivilla, eikö totta? Varsinkin Ranskassa, jossa olemme tottuneet juomaan usein viiniä. Näitä kahta juomaa verrataan hyvin usein keskenään.
Tässä artikkelissa aion luetella oluen sisältämät ainesosat ja mainita kunkin ainesosan kalorimäärän. Toivon, että pystyt sitten näkemään selkeämmin, kun seuraavan kerran tekee mieli juoda olutta.
Mitä ainesosia oluessa on?
Nykyaikaisessa oluessa on yli 2000 ainetta. Monet niistä ovat hyödyllisiä elimistöllemme. Kuten tiedät, ruokavaliomme antaa elimistöllemme sen tarvitsemat elementit, joita se tarvitsee toimiakseen.
Nämä monet aineet ovat peräisin perusaineista, joita käytetään oluen valmistuksessa. Useimmissa tapauksissa nämä ovat:
- Vesi
- Mallas
- Kumala
- Humala
- Liemi
.
Voidaan lisätä tähän luetteloon 2 ainesosaa, jotka esiintyvät oluen kapseloinnin jälkeen:
- Alkoholi
- Hiilidioksidi
Olen huomauttanut, että oluen alkoholi ei kuulu ainesosiin, sillä se näkyy oluessa sen pullotuksen jälkeen. Se on juuri ennen sitä lisätty hiiva, joka syö sen sisältämän sokerin. Kun ne sulattavat sitä, rakkaat hiivamme vapauttavat hiilidioksidia ja alkoholia.
Hiilidioksidin ansiosta olut on luonnollisesti hiilihapotettu, ilman kaasun lisäämistä, kuten esimerkiksi useimmat hiilihapolliset vedet.
Mitä olut tarkalleen ottaen sisältää?
Yleinen oluen resepti on kehittynyt vuosituhansien aikana, mutta yksinkertaisuuden vuoksi otamme sen, mitä jokapäiväisestä olutmukistasi löytyy. Periaatteessa se lager, jota löydät paikallisesta supermarketistasi.
Oluessa on enimmäkseen vettä
Veden osuus oluesta on noin 92 %. Oluen janoa sammuttava vaikutus johtuu muun muassa sen korkeasta vesipitoisuudesta ja mineraaleista. En kerro mitään uutta, jos sanon, että se on elintärkeää elimistöllemme.
Oluessa on maltaita
Mallas on peräisin viljasta, ohrasta, jota on käsitelty, jotta se saisi enemmän makua. Kuten kaikki viljat, mallas antaa meille välttämättömiä aminohappoja sekä muita ei-välttämättömiä happoja.
Maltaasta saadaan oluesta myös hiilihydraatteja, proteiiniyhdisteitä, kivennäis- ja hivenaineita, elintärkeitä orgaanisia happoja ja vitamiineja.
Oluessa on humalaa
Homeen humala on alun perin lääkekasvi. Saksalaiset munkit lisäsivät sitä keskiajalla, koska he huomasivat, että se takaa paremman säilyvyyden sen lisäksi, että katkera maku rikkoo oluen makeutta.
Humala ei tarjoa mitattavissa olevia määriä kivennäisaineita tai vitamiineja. Se on kuitenkin tunnustettu luonnolliseksi rentouttavaksi aineeksi, ja sitä käytetään yleisesti luonnonlääketieteessä. Sillä on myös stressiä vähentäviä ja unta edistäviä ominaisuuksia. Siksi sitä käytetään myös homeopatiassa.
Oluessa on hiivaa
Kuten edellä todettiin, hiiva vastaa oluen orgaanisista muutoksista. Näiden prosessien aikana syntyy alkoholia ja hiilidioksidia. Hiiva koostuu proteiineista, entsyymeistä, vitamiineista (erityisesti B-kompleksista, D-vitamiinista) ja kivennäisaineista.
Itse asiassa olut ei olisi samanlaista ilman hiivan lisäämistä. hiiva tarjoaa joitakin ravintoaineita, mutta se tunnetaan parhaiten suoliston kulun helpottamisesta. Sulatamme ruokaa paremmin, kun hiiva on läsnä.
Oluessa on alkoholia
Syvällisten tutkimusten mukaan alkoholilla on useita puolia, ja jotkut niistä voivat olla ristiriitaisia. Erityisesti se on:
- ruokaa
- polttoainetta
- puhdistus- ja kipulääkettä
- stimulanttia ja rauhoittavaa
- .Hyvää oloa tuottava aine
- Vahva riippuvuutta aiheuttava aine, joka voi johtaa riippuvuuteen
Tosiasiassa nautitun alkoholin määrä ja sen nauttimisen tiheys ratkaisevat, mitä vaikutuksia sillä voi olla. Jotkut tutkimukset pyrkivät osoittamaan, että yksi olut päivässä vähentää sydänkohtauksen riskiä. Alkoholia tulisi aina nauttia kohtuudella kaikissa tapauksissa.
Oluessa on vähän proteiinia
Vaikka olut sisältääkin vähän proteiinia, olut sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja monia muita kuin välttämättömiä aminohappoja. Siksi olut sopii erinomaisesti ruokavalion täydennykseksi osana vähäproteiinista ruokavaliota.
Sen vuoksi 100-prosenttiset mallasoluet ovat parempia kuin mallastamattomista viljoista valmistetut oluet. Tiedoksi maltaattomia viljoja ovat maissi, riisi jne…
Oluessa on kivennäisaineita
Oluessa on yli 30 mineraaliainetta ja hivenainetta, joista suurin osa tulee maltaista. Jotta ymmärtäisit, sinun on tiedettävä, että 2 tuoppia tai 1 litra olutta kattaa :
- lähes puolet aikuisen päivittäisestä magnesiumin tarpeesta
- 40 % fosforin tarpeesta
- 20 % kaliumin tarpeesta
.
Toisaalta oluen natrium- ja kalsiumpitoisuus on hyvin alhainen.
Oluessa on vitamiineja
Oluessa on kaikki tärkeät B-vitamiinit sekä A-, D- ja E-vitamiinit. Edellistä esimerkkiä käyttäen 2 tuoppia eli 1 litra olutta kattaa:
- 35 % päivittäisestä B6-vitamiinin tarpeesta
- 20 % B2-vitamiinin tarpeesta
- 65 % niasiinin tarpeesta
Sama määrä olutta sisältää noin 200 mg vitamiineja ja vitamiiniyhdisteitä lähinnä maltaista.
Oluessa on polyfenoleja
Oluessa on polyfenoleja noin 150 mg litrassa, mikä on suhteellisen paljon. Ne ovat tehokkaita sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää vastaan. Vastaavia määriä on myös kahvissa, teessä ja punaviinissä.
Oluessa on hiilidioksidia
Oluen painosta noin 1-2 % on hiilidioksidia. Muistutuksena, tämä kaasu syntyy sokerin käymisestä hiivan vaikutuksesta. Hiilidioksidi vaikuttaa merkittävästi oluen virkistävään vaikutukseen.
Olet varmasti samaa mieltä siitä, että litteä olut ei ole enää oikeastaan olutta!
Mitä on tuopillisen oluen ravintosisältö ja kuinka monta kaloria tuopillinen olutta sisältää?
Muistutuksena, tuopillinen sisältää noin 50 cl olutta. Noin 160 kcal/tuoppi, joten tässä juomassa on vähemmän kaloreita kuin omenamehussa, maidossa ja virvoitusjuomissa. Vastoin yleistä uskomusta olut ei lihota (kohtuullisissa määrissä tietenkin) ja se on kunniallinen. Siksi olutlasi 50 cl on varsin kohtuullinen.
Tietona yksi tuoppi olutta sisältää noin 16 grammaa alkoholia, mutta tämä voi vaihdella suuresti oluen alkoholipitoisuudesta riippuen.
Nyt tiedät, mitä juot jokaisella kulauksella olutta. Kaiken kaikkiaan olut tarjoaa hyviä ravintoaineita, mutta sitä ei kannata liioitella. Lähinnä sen sisältämä alkoholi voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia, jos sitä juo liikaa. Siinä luotan sinuun, koska olethan jo tehnyt omat kokeilusi?
Jos olet jaksanut lukea artikkelini loppuun asti, sinun pitäisi tietää, että saat 20 % alennuksen koko tilauksestasi syöttämällä koodin BLOG20 ostoskoriin.
Varaan tämän koodin uskollisimmille lukijoilleni, jotka ovat löytäneet sivustomme rakkaudella julkaisemieni artikkeleiden kautta! Tiedoksi vain, että koodia ei voi yhdistää muihin alennuskoodeihin, sillä eihän sitä voi liioitella! 20 %:n alennus ei jätä meille jo nyt kovin paljon katetta, mutta ainakin palkitsen lukijoitani.
Kannustaaksesi ja tukeaksesi minua, älä epäröi ostaa meiltä jotain!
Sivuillamme on yli 100 erilaista olutmukia ja ne ovat kaikki uniikkeja! Meillä on laajin valikoima internetissä ja fyysisissä kaupoissa yhteensä.
Tutustu kaikkiin tuotteisiimme klikkaamalla tätä linkkiä: Chopedebiere.
Jos haluat lukea jonkin muun artikkelini, suosittelen tutustumaan parhaat olutpohjaiset reseptit.
Jos haluat tutustua kaikkiin muihin blogikirjoituksiini, klikkaa Blog De Chopedebiere.